Какво трябва да знаем за бързите кредити

Все повече български домакинства са се насочили към бързите кредити за последната година, показват данни на БНБ – 1,67 млрд. лв. към декември 2015г. в сравнение с предходната година, когато са били изтеглени общо 1,62 млрд. лв.

Какво всъщност представляват бързите кредити? Наричани още „заеми до заплата“, „бързи заеми“, „бързи пари“, бързите кредити са краткосрочни потребителски заеми (от 30 до 90 дни) в рамките от няколкостотин до хиляда лева, но сумите варират в зависимост от политиката на компанията, която предоставя услугата. Бързите кредити са предназначени най-вече за спешни нужди, макар че голяма част от потребителите прибягват до този тип заеми заради улесненото кандидатстване, по-ниските изисквания и ускорения процес на получаване на заема (обикновено той трае между 1 и 24 часа). Най-често бързи пари се взимат за покриване на спешни заеми, вноски по кредити, но и за почивки и за подаръци на любимите хора.

В сравнение с тегленето на заем от банка, където процедурите по кандидатстване и одобряване траят значително по-дълго, тук процесът е значително улеснен. Подобен кредит можете да вземете както онлайн, така и офлайн с данни само по лична карта, въпреки че вземането на кредит офлайн е малко по-времеемко и изисква повече документи. И в двата случая е значително по-удобно за потребителя и тегленето на такъв кредит зависи изцяло от нуждите на клиента.

В България постепенно нараства броят на небанковите институции, предлагащи бързи заеми, затова е препоръчително хората, нуждаещи се от тази услуга, да подхождат с внимание. Уверете се, че сте подготвени да погасите заема и че имате цялата нужна информация. Важно е също да намерите човек, с когото да се занимавате и на когото имате доверие, тъй като стават все по-чести и случаите на измами и злоупотреби с този вид услуга. За добър и информиран избор направете справка на по-сигурните заемодатели – голяма част от тях имат страници в интернет, където можете да погледнете условията по взимане на кредит, както и важна информация за дружеството и мнения на клиенти.